Mindennapi élet a későbarokk udvarházakban
 
Élményturisztikai oktatási és kulturális látogatóközpont a noszvaji De la Motte-kastélyban
 
Megvalósíthatósági Tanulmány
 

Összefoglaló

 

A projektgazda szervezet
Noszvaj Község Önkormányzata
 
Kiinduló helyzet
 
A korábban szálláshelyként üzemelő kastélyt és a mellette létesült oktatóközpontot a vagyonkezelő 2010-ben bezárta. 2013-ban a kastélyt újra megnyitották, szezonális nyitva tartással látogatható. Az építészetileg kiemelkedő minőségű műemlék kastély és értékes parkja egyaránt felújításra szorul.
 
Célok 
 
A noszvaji De la Motte-kastély jelenleg kedvezőtlen körülmények között és nem megfelelő funkcióval működik, a fejlesztés célja a műemlék méltó és hosszú távon fenntartható hasznosítása. Tekintettel az épület adottságaira a múzeumi, oktatási célokra való hasznosítás a célszerű. A fejlesztéssel biztosítani kell az épület állagmegóvását, az új funkcióhoz igazított felújítását, és az értékes park és építményeinek rekonstrukcióját. 
 
A projekt elemei
 
A tervezett szolgáltatásokhoz szükséges fejlesztések: 
  • múzeumi kiállítóhely megalapítása és múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiség kialakítása
  • látogatók fogadótere, benne múzeumi kávézó és bolt
  • látogató-menedzsment rendszer megteremtése
  • egyéb szolgáltatások lehetőségének biztosítása (fotózás, rendezvényszervezés)
  • park rekonstrukció
 
Elvárt eredmények
 
A kastélyturizmus a régió turisztikai attrakcióinak fontos eleme, amibe jól beilleszthető a De la Motte-kastély, amely a régióban tervezett kulturális turisztikai fejlesztések egyik állomása lehetne. Az új funkció jól kiegészíti a település hagyományos turisztikai szerepét, és a falusi turizmus terén szerzett tapasztalatokat, kiteljesíti az idegenforgalmi kínálatot. A felújított, korszerűsített kastélymúzeum alkalmassá tehető családok, diák- és felnőtt csoportok fogadására; múzeumpedagógiai foglalkozásokra, továbbá a hagyományos kézműves műhelymunkákra. Az új funkció új munkahelyeket teremtene, illetve hozzájárulna a településen meglevő kisvállalkozások (kézművesek, vendéglátók) szolgáltatásai iránti kereslet bővítéséhez.