Honlap testreszabása




készítette a honlap.hu

Patakmeder rekonstrukció kérdezz-felelek - polgármesteri közlemény

Patakmeder rekonstrukció kérdezz-felelek - polgármesteri közlemény

A patakmeder rekonstrukció kapcsán számos lakossági kérdés érkezett, aminek megválaszolását a következő közleményben kívánom megtenni.

Tisztelt Lakosság!

A patakmeder helyreállításával kapcsolatban sok kérdés vetődött fel, amit most összegyűjtve válaszolok meg a tárgyszerűség és egyértelműség érdekében.

Mire jó ez a projekt?

Az önkormányzat kötelező feladata a közterületein, illetve út és járdafelületein keletkező csapadékvíz elvezetése. Mivel a teljes Kánya-patak a község természetes fő csapadékelvezető gerince, így a projekt hosszútávú jelentőséggel bír. Cél volt továbbá a hirtelen lezúduló csapadékvíz terv szerinti folyáslassítása.

Miért burkoljuk le a patakmedret?

A patakmeder eddig is burkolt volt, méghozzá 40x40x10 cm-es mederlapokkal, illetve bazalt kőzettel, amit a korábbi esőzés megbontott. A burkolat egyes részeken becsúszott a mederbe, a bazalt kövek egy része is kimozdult a helyéről.

Éghajlatunkat a szélsőségek jellemzik, száraz nyár mellett évente 2-3 villámárvíz mennyiségű csapadékkal. A 214 méteres burkolt terület az, ahova összefolyik a csapadékvíz a Várhegytől az Oncsán át egészen a Széchenyi-Sport utcáig, azaz a teljes északi területről. Ennek állékonyságbiztonsága elsődleges fontosságú.

Miért kap burkolatot a patakmeder a korábbinál nagyobb felületen?

A patakmeder felújítási munkálatait a vízjogi engedélyezési terv határozza meg, ami a 100 éves maximális vízállásban határozza meg a mederfalak magasságát és állékonyságát. A patakmeder az eredeti állapothoz képest alacsonyabban helyezkedik el, de még így is tartani kell a patakmeder folyásszinttől mért 150-160 cm magasságot.

Csúnya a kőrakás minősége, miért ilyen?

Eredetileg betontömbökből állt volna a meder, de mi ragaszkodtunk a helyben rakott kőfalhoz, hogy az esztétikumot, településképet megtartsuk. Kezdetben a kőrakás minősége valóban nem volt megfelelő, de ezt látva rögtön meghatároztuk az elvárt mélyfugás kőrakás minőségi kritériumait, ami azután ennek megfelelően folytatódott. Valószínű, hogy élünk pár traktusban a visszabontás lehetőségével.

Hová kerül a sok betonhulladék?

A projektből - a kötelezően előírt elszállítandó betontörmelék mennyiségen túl - az összes ép mederlapot megmenti az önkormányzat és ezeket egyéb felületburkolásra újra felhasználja. Számításaink szerint ez több millió forint megtakarítást jelent. Mindemellett a vállalkozó a maradék betont saját betonörlőjében útalap minőségűre darálja, így az építési törmelék egy jelentős százalékban újrahasznosításra kerül, figyelembe véve a környezetvédelmi szempontokat is.

Miért nem noszvaji követ használnak a kivitelezésnél?

A dácittufa, azaz az úgynevezett "noszvaji keménykő" nem teljesíti a vízépítési kő szilárdsági követelményeit, így a folyóvíz gyorsan koptatja, ezért patakmeder burkolásra nem alkalmazható.

A belső Kossuth út csapadékvize befolyik a patakba?

Igen, 4 helyen lesz kialakítva vízgyűjtő akna és további 4 helyen akna nélküli csapadékvíz beeresztés, amibe folyókákon keresztül jut el az úton keletkező víz. Emellett a hó mederbe történő betúrására is lesz lehetőség.

Miért nem a szikkasztás a fő szempont az itteni patakmederben?

A patakmeder feladata a vízelvezetés. A szikkasztást ott kell kezelni, ahol a csapadékvíz keletkezik. Ehhez a lakosság magánterületi helyben szikkasztási szemlélete és az udvaron történő kevesebb szilárd burkolatú felület kialakítása járul hozzá.

Hogyan érvényesül a pataknál a vízmegtartás elve?

A csapadékmegtartást rendkívül fontosnak tartjuk:

  • a síkfőkúti tavak részben ezt a célt is szolgálják. A projekt első fele ott valósul meg a felső tó és tógát szivárgásának megszüntetésével, emellett a felső tó kotrásával még több mennyiségű vizet tudunk megtartani.
  • A patakot több helyen használják öntözési célból is.
  • A patakmeder jelentős részén garádnövényzet van, ami szintén "leköti" a vizet.
  • Törekszünk a patakpart további fásítására pont ebből az okból is kifolyólag.

A patakmeder képe kietlen lesz, elveszik a zöldterület?

Ha az építés elkészül, akkor a kertészetre is fordítunk forrást. A kívánt eredményért a teljes idei fásítási programra szánt több százezer Ft keretet itt használjuk fel mind növényanyagra, mind a fűzfa megmentésére. Erre vonatkozóan társadalmi munkát szervezünk, hogy az ottlakókkal együtt, saját elvárásaiknak megfelelően varázsolhassuk otthonossá a területet, figyelembe véve a funkcionális használatot is (kapubeállókra ráfordulás).

A gyermekbarát gumicsizmázós patak átalakul?

Nem, cél a patak ilyen típusú közösségi használatának megtartása, mint másodlagos funkció. Több ponton kerül lépcső kialakításra -ami eddig nem volt- elsődlegesen szerviz célból. Emellett a kisebb vízlépcsők, csobogók a vízlassítás mellett a kellemes hangulathoz is hozzájárulnak. Fontos, hogy meglássuk benne a későbbi lehetőségeket, amire a vízjogi engedélyezési terv nem tér ki :).

A projekt ár/érték aránya nem megfelelő, soknak tűnik. Hogyan lett az ár meghatározva?

Az elektronikus közbeszerzési eljárás zárt rendszerű lefolytatása garantálja a legkedvezőbb ár/érték elérését. A kihirdetett eljárásban csupán 2 ajánlattevő vett részt (van olyan projektünk, ahol 9 ajánlattevő adott ajánlatot,) amiből a 2. ajánlattevő 83,6%-os árral adott magasabb árajánlatot a nyertes kivitelezőnél. Így a helyzethez képest a legkedvezőbb konstrukciót választotta az önkormányzat képviselő-testülete.

A pályázat további részleteiről itt olvashat.

Fontosnak tartom jelezni, hogy a felmerülő lakossági kérdések kezelését a polgarmester@noszvaj.hu vagy a hivatal@noszvaj.hu címen tudom kizárólag megtenni. A Facebook minőségénél, stílusánál, változó láthatóságánál fogva teljesen alkalmatlan erre. Csupán a lakosság általános tájékoztatásra használható.

Tisztelettel:

Szabó Péter - polgármester

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Kapcsolat
Telefonszám:  06 (36) 463-055
E-mail:               hivatal@noszvaj.hu  

Településünk megközelíthető:
Noszvajt legegyszerűbben az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél kihajtva Szomolyán keresztül közelíthetjük meg Budapest vagy Miskolc felől is. Autóbusszal egri átszállással érkezhetnek a faluba.
Noszvaj