Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Környezetvédelem Noszvajon

Noszvaj egyediségét a rendkívül változatos és értékes természeti környezete biztosítja. Ezért különösen fontos ennek védelme a mindennapokban. Noszvaj község önkormányzata mintegy 10 év óta tudatosan azon dolgozik, hogy ez az egyediség fennmaradjon, sőt tovább erősödhessen. Ezt szolgáló környezetvédelmi akciótervünk a következő tényezőkből épül fel:

Erdővédelem: Noszvajt 3 oldalról erdők övezik. Ezt meg kívánjuk tartani. Ezért a síkfőkúti karakternél fakivágás rendelet szerint tilos, aminek célja a zárt lombkoronaszint megőrzése. Általános szabály, hogy a közterületi fák kivágásánál 2 telepítését írjuk elő. Fokozódik a véderdők bővítése.

Vízmegtartás, vízkezelés: A síkfőkúti tavak – Kánya patak folyamatos kezelése, és az ehhez kapcsolódó vízmegtartási megoldások korszerűsítése folyamatos. Jól tervezett rendszerrel tudjuk szabályozni a vízgyűjtő területről lezúduló csapadékot, ami mind árvízvédelmi, mind turisztikai rekreációs funkcióval bír.

Levegővédelem: Noszvaj az ország egyik legtisztább levegőjű községe. Célunk, ahol lehet a zárt lombkoronaszint megőrzése. Korábban is rendeletben szabályoztuk az avar- és gallyégetés rendjét. Célunk a lakossági szemléletformálás tovább erősítése a fűtéskorszerűsítés tekintetében.

Talajvédelem: 100% a csatornázottság, korszerű élőgépes szennyvíztisztítási technológiát alkalmazunk.

Energiahatékonyság, megújuló energia: az önkormányzati középületeket (6 db) 2015-től folyamatosan napenergiával látjuk el, emellett hőszigeteltük a tornatermet és az óvodát.

Környezettisztítási akciók: az önkormányzat összefogásával minden évben részt veszünk az oktatási intézményekkel és a civil szervezetekkel a „Te Szedd” mozgalomban, emellett patakmeder tisztítási, pincesor tisztítási és forrás tisztítási akciókat szervezünk.

Faültetések, közterület gondozás: Időről időre újabb közterületeket vonunk be a fásítási programunkba, ősi gesztenye-, fűz- és kocsányos tölgyfáinkat évente kezeljük. A klímabarát kertészet jegyében a szárazságtűrő évelők előtérbe helyezése megindult a fenntarthatóság miatt. Helyben nevelt növényanyagból dolgozunk.

Hulladékgazdálkodás: A szeméttelep rekultivált, a lakossági komposztálás szemléletének erősítése fontos cél. Síkfőkúton egyedi hulladékszállítási rendszert hoztunk létre.  A kommunális, szelektív, üveg és zöldhulladék háztól történő szállítása megoldott. A használt olaj elhelyezésén dolgozunk.

Fenntartható turizmus: 2014 óta célunk a lassú turizmus fejlesztése, ami hagyományainkra épülve fenntartható. Célunk a turisztikai ökológiai lábnyom minimálisra csökkentése.

Környezeti nevelés: óvodai, iskolai szinten és a noszvaji Öko-kör szinten lakossági szemléletformáló előadásokkal, Forrástúra bejárások, közösségi ültetésekkel segítjük a környezeti nevelést.

Tudatos termelés: rövid ellátási lánc erősítése, helyi termékek fogyasztása, helyi növénykultúra erősítése a célunk. Ennek színtere a Patakparti termelői piacunk. Az intézményeket és a lakosságot kiszolgáló konyha helyben működik.

Továbbra is törekszünk a környezetvédelmi innovatív megoldások alkalmazására a település hatékony klímabarát működése érdekében gyermekeink minőségi jövőjéért!
Kapcsolat
Telefonszám:  06 (36) 463-055
E-mail:               hivatal@noszvaj.hu  

Településünk megközelíthető:
Noszvajt legegyszerűbben az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél kihajtva Szomolyán keresztül közelíthetjük meg Budapest vagy Miskolc felől is. Autóbusszal egri átszállással érkezhetnek a faluba.
Noszvaj