Néprajzi és ipar-kultúrtörténeti kiállítás

nyílt a Magtár Fogadóban. 

Több, mint 1500 tételből álló magángyűjtemény

a 18-20. századig.

Bővebben...

 

Nyitvatartás mindennap 10- 17 óra között (kastély és kastélykert is)

Belépés/ belépővásárlás a kastélyba a Tündérkert Hotel recepciójánál.

Idegenvezetés felnőtteknek:

  • 10 fő alatt: idegenvezetés nincs, látogatóink a kastélyt és a kertet egy írásos tájékoztató segítségével tekinthetik meg.

  • 10 fő fölött: előre egyeztetett időpontban (bővebb információért érdeklődjön: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +36 30 588-57-44)

Belépőjegy gyerekeknek:

  • kombinált jegy (kastély + kastélykert): 500 forint

  • Belépőjegy felnőtteknek:kombinált jegy (kastély + kastélykert): 1000 forint

  • Kedvezményes belépőjegy (Nyugdíjas, Diák vagy Pedagógus):kombinált jegy (kastély + kastélykert): 700 forint

Noszvaj kártyával rendelkező vendégek 50% kedvezményre jogosultak a belépődíjakból.

Bejelentkezés:

Cím: Noszvaj 3325, Dobó István utca 10.

Telefon/mobil: +36 30 588-57-44

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szeretettel várjuk Önöket!

Bővebben...

A hajdani Árpád-kori templom 1928-ban sajnos lebontásra került, ekkor épült a jelenleg is álló templom, melynek oldalbejáratánál egy falszakasz, szépen faragott gótikus nyílással idézi az elbontott Árpád-kori templom szépségét. A művészettörténeti ritkaságnak számító festett, fakazettás mennyezete Egerben, a Vármúzeum Gótikus Palotájában tekinthető meg. A mennyezetképek legjellegzetesebb darabjainak másolatai Noszvajon is megtekinthetők a református templomban.

Bővebben...

 

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik. 

 

Bővebben...

Szeretettel várjunk!

A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület, mely helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. A Gazdaház és udvara ad otthont a településen megrendezendő programok nagy részének. Ezen alkalmakkor a tájház két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és az augusztus végi Szilva-nap alkalmával itt mutatjuk be a szilvalekvár főzés csínját-bínját is.

 

Csoportok részére előzetes bejelentkezés alapján vállaljuk kelttésztából készült sütemények készítését, akár kézműves foglalkozással egybekötve is! (Pintér Irén: 30/190-5087, noszvajkftmail.com)

 

Kérhet egyéni ajánlatot is csoportjának ITT!

 

Bővebben...

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége az eredeti Síkfőkút. A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki, az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya patak valamennyi forrását és környékét majd névvel látták el őket. Ilyen például a Síkfőkút közelében fekvő, Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki. 

Bővebben...

A falu határában található a számos rangos díjjal büszkélkedő, méltán híres Thummerer Pince, amely 2014-ben már 30 éves. A pincészet alapítója Thummerer Vilmos 1995-ben elnyerte az Év Bortelmelője címet. A pincészet 2011-ben az év pincészete díjat kapta, 2013-ban pedig a Magyarország Legeredményesebb Pincészete díját vehették át.

Előzetes egyeztetés szükséges Thummerer Évával a 06 20 946-2178-as telefonszámon.

 

 

Bővebben...

Településünk szívében emelkedik az Imány-tető, melyre a Református templommal szemközti Bartók Béla utcán elindulva egy könnyű sétával juthatunk fel. A tetőről páratlan kilátás nyílik Noszvajra.

 

 

 

Bővebben...

Síkfőkútról a zöld túrajelzést követve az Attila forráshoz majd a 669 méteres Várhegy tövében fekvő Várkútra juthatunk, mely a Kánya Patak forrásvidékének első és a legmagasabb ponton eredő forrása. A forrás történelme a messzi múltba nyúlik vissza, hiszen valamikor ezen a helyen földvár állott. Várkút és környéke a vadregényes Bükk egyik legszebb kirándulóhelye, gyalogtúrák és erdei séták alkalmával a természet még az őzek és szarvasok látványával is megajándékozhat.

 

 

Bővebben...

A riolittufa megjelenési formái közül a legkülönlegesebbek a süveg formájú kúpok. Ezek némelyikén emberkéz által formázott fülkéket találunk, melyek eredetét egyrészt kultikus céllal magyarázzák (a hamvasztásos temetkezés egy szokatlan formájának tulajdonították), mások áldozati vagy bálványtartó fülkéket véltek látni bennük, de a legvalószínűbb feltételezések szerint méhészkedésre használták őket.

 

Bővebben...