Borok, hangulatok, borászok
 
A falu határában található a számos rangos díjjal  büszkélkedő, méltán híres Thummerer Pince, amely 2014-ben már 30 éves. A pincészet alapítója, Thummerer Vilmos, 1995-ben elnyerte az ÉV BORTERMELŐJE címet. A pincészet elnyerte  AZ ÉV PINCÉSZETE 2011 díjat. MAGYARORSZÁG LEGEREDMÉNYESEBB  PINCÉSZETE a 14. VinAgora Nemzetközi Borverseny és a XXXIV. Országos Borverseny eredményei alapján 2013-ban. Borkóstolós pincelátogatással egybekötött programjaikat és a családi vállalkozás történetét megismerhetik az érdeklődők honlapjukon a www.thummerer.hu oldalon! 
 
    
 
 
 
Az egri  történelmi borvidék szerves részeként sok helybéli borosgazda készíti testes tájjellegű borát kis családi pincéjében is. Királyleányka, Chardonnay, Tramini, Zenit, Sauvignon blanc, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir, Blauburger, Kadarka… A pincesorok között sétálva nem csak a vidék boraival lehet megismerkedni, hanem közvetlenül, a borok készítőivel is.
 

Gazsi Pince - Szögedi Sándor 0630 510 7086 www.gazsipince.hu

Kónya Attila (0630 313 8510) www.konyaborhaz.hu

Szabó Balázs (0630 262 0481)

Fresli Borház (0620 957 3764)

 
Társaságoknak, csoportoknak lehetőség van bortúrákat, játékos gasztronómia sétákat tenni, valódi hangulatokat átélni, borászainkkal ismerkedni.
 
 
Lekvárok és szuszinka
 
Házi szilva-, csipke-, kökény-, som-,eper-, málna-, sárgabarack-, meggylekvár eladó… láthatod a kerítéseken egyszerű betűkkel. 
 
A lekvár főzésnek és az aszalásnak nagy hagyománya van nálunk, egészen a középkori gyümölcstermesztésig nyúlik vissza.
Jelentős volt a vadon termő gyümölcsök gyűjtése is. Az aszalt gyümölcsöt nevezzük szuszinkának, ezért csúfolták régen a noszvajiakat szuszinkásoknak.
 
A mi falunkban ma is gyümölcsöskertek, hozzáértő, gondos kezek töltik meg a lekváros üvegeket!
Szeptemberben szilvalekvár illata száll a falu felett, az udvarokban faggatjuk és főzzük az elhíresült noszvaji szilvalekvárt.
 
 
 
Kézműves élelmiszerek
Nagy örömünkre a mi falunkban is egyre többen kínálnak kiváló minőségű kézműves módon előállított élelmiszereket; 
 
Sári Tanya - Házi tej, kézműves sajtok, tejtermékek Tel.: 70 320-6289
Balázs Elemér - Házi ízesítésű, sertéshúsból készült füstölt termékek, töltelékek Béke u. Tel.: 31. 30 419-4180 

 Nemzeti Parki Termék díjas: Faragó Marianna (Honvéd Húsker Kft.) - Hagyományos pácolással készült, minőségi házi füstölt és sertéshús termékek Síkfőkút u. 24. Tel.: 70 638-2683  www.honvedhusker.hu NOSZVAJ KÁRTYA PARTNER!

 

 
Kemencés Ételek, nyitott porták
 
Portáink körül nagy a kíváncsiság, amikor tradicionális kemencés ételeket sütünk-főzünk.
 
Az idősebb emberek -akik még kemencében főzhettek- mondogatják, hogy a mai tűzhelyeken készült ételeknek sincs olyan jó íze, mint amit régen, kemencében készítettek. Noszvajon nyitott portáin meg lehet ízlelni, mi a különbség!
A recepteknek csak a képzelet szab határt, mert kemencében mindenféle étel fenséges lesz. 
Kenyérfélék, kalácsok, rétesfélék, levesek, káposztás ételek, babos ételek, disznótoros étkek, birkahúsok, halételek.
A falu és környékén számos íz őrző családi vállalkozás, sajtműhely, hentes, pékség is felkereshető!